Ulike seksuelle stiler

Det finnes altså flere seksuelle stiler, som sier noe om hvordan opphisselsen vår vokser. De fleste foretrekker én av disse stilene, men vi kan alle bli opphisset av og bruke flere av dem. Vi kan også bruke flere slike stiler underveis i ett og samme møte. Det finnes flere seksuelle stiler enn de vi beskriver her, men dette er noen av de vanligste og som er viktigst for deg å kjenne til for å unngå misforståelser.

Partnerfokusert seksuell stil

De fleste menn, og spesielt menn som kommer for tidlig, har en stil hvor de fokuserer oppmerksomheten sin veldig på partnerens opphisselse, kroppen hennes og alt som kan være sexy eller opphissende. Hovedfokuset er altså utenfor hans egen kropp. Personen er engasjert underveis i sexen, og prøver å få med seg inntrykkene underveis. Vi kan kalle dette visuelt orienterte mønsteret for en partnerfokusert stil. Dette mønsteret kan også være viktig for kvinner, men det er ikke fullt så vanlig.

Leken seksuell stil (kinky)

Andre par har en mer leken seksuell stil, hvor de tenner på deler av den seksuelle settingen: Undertøy, leker, rollespill og alt som medfører seksuell eksperimentering og variasjon er på menyen. Også her er personen fokusert utenfor seg selv, men fokuset er gjerne på det dere eksperimenterer med.

Innoverfokusert, sensuell stil

Andre reagerer ved å fokusere oppmerksomheten innover i kroppen sin når de blir opphisset. Fokuset er på de behagelige fornemmelsene som oppstår i kroppen. Hovedfokuset er på din egen kropp. Personer med en slik stil lukker ofte øynene og kan fremstå som passive, mens de egentlig bare har fokus innover på det de kjenner. Det er rett og slett slik de kan få små fnugg av seksuelle følelser og opphisselse til å vokse seg til en orgasme. Rutine og konsekvent stimulering uten for mye variasjon og avbrytelser er ofte en viktig del av dette. Denne stilen er ofte mer sensuell og går ofte sammen med preferanse for mer sensuell sex.

Kjønnsforskjeller når det gjelder seksuelle stiler

Mange kvinner har en innoverfokusert seksuell stil, noe som også forklarer hvorfor de lettest får orgasme med en mann de er trygge på. Det er ofte da de kan slippe bekymringene nok til å fokusere på berøringen. Det er nettopp konsentrasjon på berøringen over tid som lettest bringer frem orgasmen hos de som har dette mønsteret. Kvinner kan naturlig nok også ha en partnerfokusert seksuell stil, men dette mønsteret er altså vanligst blant menn.

Seksuell stil er relatert til flere seksuelle vansker

Noen menn opplever seksuell stil endres etter hvert som de har vært sammen over tid. Det forklarer noe av bedringen som enkelte opplever i stabile forhold med tanke på utløsningskontroll. For ja: Hvilken stil du velger påvirker hvor raskt du kommer. Det har også innvirkning på ereksjonsevnen din. Evnen til å kunne bytte mellom flere stiler er derfor ofte til hjelp. Dette er noe du kan lære mer om i e-boka Kom når du ønsker, som handler om mestring av for tidlig utløsning.

Dette bør du vite om seksuelle stiler

  • De fleste foretrekker én av disse stilene, men vi kan alle bli opphisset av og bruke flere av dem i varierende grad.

  • Noen er en såkalt "shape shifter", hvor de enkelt kan tilpasse seg sin partners seksuelle stil og i stor grad bli opphisset av det. Er du i denne kategorien er variasjon ofte en viktig del av tenningsmønsteret ditt.

  • Noen ganger når sexen bare ikke funker, er det ofte fordi både du og partneren har sterke preferanser for en bestemt stil. Hvis stilene da ikke matcher kan det bli vanskelig.

  • Vi kan også bruke flere slike stiler underveis i ett og samme møte. Kanskje starter det seksuelle møtet med nytt sexy undertøy (leken stil), før du har fokus på din partners nakne kropp (partnerfokusert stil), og etter hvert fokuserer på berøringen med øynene lukket (innoverfokusert stil)?

Seksuelle stiler kan skape misforståelser

Det er viktig å vite om de ulike seksuelle stilene for å hindre misforståelser. Den innoverfokuserte sensuelle stilen kan lett forveksles med at man kjeder seg, er passiv, avvisende eller uinteressert. En person med en slik stil kan på sin side bli forstyrret i opphisselsen sin av de andre seksuelle stilene. Han eller hun trenger kanskje å fokusere på de fysiske fornmemelsene for at de skal kunne vokse til en orgasme. De vil dermed føle at partneren prøver å distrahere dem fra det som er godt!

Hva betyr det når hun bare ligger der?

Dersom en partner «bare ligger der», må du stoppe og spørre hva som faktisk skjer. Første bud er alltid å sjekke samtykke. Ikke anta at du vet svaret, for noen ganger kan det jo faktisk være at partneren ikke har lyst mer. Samtykke kan alltids trekkes tilbake, også midtveis. Ta gjerne snakk om samtykke før dere har sex første gangen. Hvis partner vet at samtykke kan trekkes tilbake uten negative reaksjoner, reduserer du sjansen for at partneren har sex bare for å please deg eller for å unngå negative reaksjoner. Begge deler vil skade sexlysten på sikt.

Når partneren har en annen seksuell stil enn deg

Passivitet er et vanlig tegn på mental utkobling som kan skje når man ikke samtykker til det som skjer. Derfor må du ha aktivt og verbalt samtykke for å fortsette. Kroppslige tegn holder ikke, fordi kroppen kan reagere av seg selv, uavhengig av samtykke.

Hvis partneren sier han/hun koser seg og ber deg om å fortsette, så kan du være trygg på at det er snakk om en innoverfokusert seksuell stil. Når du vet at det kke en misfornøyd partner det er snakk om, blir det gjerne enklere for dere begge to å kose dere sammen.

Har partneren en annen seksuell stil enn deg?

Da kan dere også snakke sammen om hva hver av dere trenger og mulighetene for variasjon gjennom å veksle mellom stilene. Husk at en stil er ikke riktigere enn en annen, det handler bare om å finne måter å møtes på som gjør dere begge fornøyde på sikt.